Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в столичния квартал "Горна баня", съобщи БНР.

Хората се събраха пред старата баня в квартал "Горна баня". Те настояват за възстановяване на балнеологичните центрове в "Овча купел", "Горна баня", Централна баня, Княжевска баня.

Чешмите в Горна баня отново са достъпни за хората

Чешмите в Горна баня отново са достъпни за хората

Бяха оградени с ленти и поставени табели за профилактика

Столичани искат да бъдат изградени изцяло нови спа-центрове с басейни и бани в подножието на Витоша и на Северния парк. Организаторът на протеста Иван Пенчев заяви, че минералната вода и баните са живот и здраве. Той изтъкна, че водата е поставена в герба на София. Затова тя може и трябва да бъде минералната столица на Европа.

"От всички 35 минерални извора имаме само една баня в Панчарево. Да има минерална вода, да може да я ползва цялото население на "Горна баня" и от цялата страна, и за лечение тука. Имаше балнеосанаториум и той рухна", казаха хората, събрали се в студения декемврийски ден в защита на здравето си и на здравето на децата си.

Хората изтъкват, че банята е национално богатство - като архитектура на сградата, като лечебни свойства на минералните извори, които в България са на много места.

"Тука населението има необходимост от балнеосанаториум, от спа-център, самата баня да се възстанови. Водата е здраве", заявиха протестиращи.