Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова покани съвременни български творци, които да предложат идеи за задание, по което ще се направи архитектурен конкурс за подземното пространство на бившия мавзолей на Георги Димитров.

С решение на Столичния общински съвет се предвижда мястото на подземието на бившия мавзолей на Георги Димитров да бъде превърнато в галерия за съвременно изкуство - филиал на Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

Предстои да бъде обявен международен архитектурен конкурс за пространството на бившия мавзолей.
Като първа стъпка трябва да се изготви архитектурно задание за конкурса.

Снимка 387571

Източник: Столична община

За идеи и предложения за изготвянето на заданието Фандъкова е поканила участниците в Националния конкурс "С усилия към звездите" на Фондация "Културни перспективи", в който заедно с млади творци работят и ментори.

Менторите - Недко Солаков, Георги Господинов, Галина Борисова и Явор Гърдев.
Те, заедно с някои от стипендиантите на конкурса Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова и кмета на София Йорданка Фандъкова, посетиха подземните пространства.

Столична община отваря бункера под мавзолея

Столична община отваря бункера под мавзолея

Неясно е кога ще е готов проектът и колко ще струва

На посещението присъстваха и председателят на Комисията по образование наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева, зам.-кметът Тодор Чобанов, главният архитект Здравко Здравков и директорът на СГХГ Аделина Филева.

Бъдещият архитектурен конкурс ще бъде съобразен с направените предложения за развитие на съвременни изкуства, информираха от Столична община.

"Бронзовата къща" осветява края на европредседателството на Австрия

"Бронзовата къща" осветява края на европредседателството на Австрия

Споровете за бъдещето й може да започнат