Проектът "Бронзовата къща" най-накрая ще бъде официално открит - в края на октомври месец 2018 година, след като и финалът на европредседетелството на Австрия приближава.

Като замисъл скулптурата на Пламен Деянофф трябваше да се настани в центъра на София, в пространството на съборения през 90-те години Мавзолей на Георги Димитров.

"Бронзовата къща", която съживява мумии

"Бронзовата къща", която съживява мумии

Все си мисля и че паметниците трябва да обединяват, а не да разединяват обществото, но българите като че ли не подхождат към този въпрос като братята македонци

Като акт "Бронзовата къща" трябваше да ознаменува първото председателството на Съвета на ЕС на България, което беше от януари до юни 2018 година, т.е. приключи точно преди четири месеца.

Монтажът на скулптурата обаче продължи повече от 10 месеца, сякаш нарочно - за да се изчакат да стихнат всички спорове и да се забравят всички недоразумения покрай проекта. А те бяха доста - от чисто естетическата стойност на проекта и дали е уместно да се постави в центъра на София с оглед архитектурното единство на пространството, до това кой ще поеме разходите по поставянето, осветяването, охраната на въпросния артефакт.

"Бронзовата къща" на Деянофф стана известна, но не заради себе си, а заради скандалите, които породи. Скулптурата породи и силна вълна от обществено недоволство. Много бяха и имената, с които къщата започна да се споменава в медийното пространство - "Бронзовият резил на София", "Бронзовата къща, която съживява мумии" и други. Имаше и сериозна дискусия в Столичния общински съвет.

Въпреки нееднозначната посока на мненията Столичният общински съвет утвърди идеята и даде разрешение за изграждането на временната инсталация. Докладът на общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова от ГЕРБ и Стефан Марков и Прошко Прошков от ДБГ предвиждаше скулптурата на Деянофф да седи временно в пъпа на София и България - от януари от декември 2018 година.

Столичната община трябва само да осигури осветяването и охраната на обекта. Самото изграждане на "Бронзовата къща" ще струва на австрийската страна около 300 000 евро. Всички други разходи ще се поемат от Австрия или поне така уверяват от Столична община, запазвайки мълчание обаче за средствата, които ще бъдат необходими за демонтажа на къщата.

Самият Пламен Деянофф е работил по проекта си над 10 години, пишат в презентацията си две ПР агенции, които са се заели с рекламата на проекта. 10 месеца пък продължи монтажът.

Едва в началото на септември тази година е монтирано и осветлението. А всичко това трябваше да стане за началото на Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС, в началото на годината.

Камерите пазят Бронзовата къща от крадци

Камерите пазят Бронзовата къща от крадци

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен и творецът Пламен Диянофф посетиха площадката

Днес "Бронзовата къща" ще бъде отново открита, вече напълно готова, след като преживя и вече едно официално откриване, на което присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, австрийският президент Александър ван дер Белен и самият творец. Това се случи на 3 май 2018 година.

Остават въпросите - колко време ще остане "Бронзовата къща" в центъра на София. Кои точно европредседателства ще осветява, след като няма никаква информация, а може би идея, кой точно ще поеме разходите по демонтажа й. И къде ще бъде преместена. Ще си я върнем ли на Австрия, след като тази страна ни я подари? Или на Пламен Деянофф? Чия собственост ще е? "Бронзовата къща" ще ли е паметник на културата и кой трябва да поеме разходите, за да остане във времето в този вид?

СОС приюти за 2018 г. "Бронзовата къща"

СОС приюти за 2018 г. "Бронзовата къща"

На мястото на бившия мавзолей в центъра на София

И няма ли "Бронзовата къща" да се превърне в поредния паметник, който ще предизвиква години наред дискусии - да остане ли завинаги там, в центъра на София, срещу Царския дворец, или да "краси" някоя квартална градинка. Както повече от десетилетие продължи спорът за монумента пред НДК на Старчев, получил твърде нецензурен прякор, за да го споменаваме тук, и рушащ се пред очите на едно поколение, най-накрая ограден, за да не убие случайно преминаващ разхождащ се столичанин.

10 месеца след началото на нашето европредседателство, 4 месеца след края му, и месец и половина преди края на австрийското европредседателство "Бронзовата къща" ще бъде представена на софиянци.

Най-вероятно с началото на 2019 година ще започнем и дискусиите за бъдещето й.

А ето какви бяха и резултатите, когато попитахме с анкета читателите на news.bg:

анкета

Да приеме ли София в центъра си „Бронзовата къща“?

Виж резултати

Да, мястото на мавзолея стои празно 15.8%

Да, идея е добра 18.9%

Не, не се вписва в стила 28.7%

Не виждам смисъл 30.6%

Защо не – щом е безплатно 5.9%