След тежки дебати в Столичния общински съвет, "Топлофикация"- София стана 100 процента общинска с 40 гласа "за", 6 "против" и 5 "въздържали се".
"Против" гласуваха от ДСБ , НДСВ и Георги Кадиев от БСП.

Така държавата отново ще прехвърли на Столична община дяловете на "Топлофикация"-София.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев настоя прехвърлянето да стане след подробен анализ какво е състоянието на дружеството, защото според него още от сега е ясно, че се върви към неговата приватизация, а той е против това.

Владимир Каролев беше категоричен, че именно приватизацията е задължителна, защото само частник може да реши проблема с огромните задължения на дружеството.

Повечето съветници приеха "Топлофикация" да стане общинска и да се върви към оздравяването й. Предстои подробен анализ, който ще бъде възложен на международни консултанти.

Припомняме, в началото на май месец Министерският съвет реши безвъзмездно да бъдат прехвърлени в полза на Столична община притежаваните от държавата акции от капитала на „Топлофикация София" ЕАД.

От общината вече бяха заявили, че са съгласни да поемат дружеството, но без дълговете, тъй като нямат средства за погасяването им.

Припомняме, Столична община прехвърли безвъзмездно дела си от „Топлофикация"-София на държавата през ноември 2008 година, когато Бойко Борисов беше кмет.

Преди това с писмо на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров държавата пое отговорността за стабилизация на дружеството и осигуряването доставката на енергията.

Тогава общинският капиталов дял в дружеството е 58% от 107 млн. лв. капитал.