Ул. "Съборна" в центъра на София ще се превърне в пешеходна. Това обявиха на съвместна пресконференция независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", главен архитект Здравко Здравков, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев и кметът на район "Сердика" Трайчо Трайков.

Съвместният проект на "Спаси София" и Столичната община предвижда два участъка от ул. "Съборна" - между пл. "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I", да станат напълно пешеходни. В междинния участък ще се запази автомобилното преминаване и ще се извърши реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара.

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Туристите в София щели да надвишат населението на столицата според зам,-кмета

На пресконференцията бяха показани визуализации на бъдещия изглед на улицата. Участниците обясниха, че са взети предвид нуждите на бизнеса и живущите и именно затова част от улицата ще остане отворена за автомобили.

Според Бонев е постигнат добър баланс на всички нужди. Той обаче е категоричен, че пешеходците трябва да имат най-голямо предимство, тъй като именно те са най-големият ползвател на пространството.

При преобразяването на ул. "Съборна"ще бъдат поставени кашпи със зеленина, пейки и кошчета. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението -подменено, а асфалтът - боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара.

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека.