Столичната здравноосигурителна каса работи в нарушение на заповедта за новите противоепидемични мерки. Това призна пред БНТ директорът на СЗОК Иванка Динева.

Причината е липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат, който да обслужва гражданите и лечебните заведения.

Динева увери, че са взети всякакви предпазни мерки. По нейни думи в момента от всички 203 служители на Столичната здравна каса няма болни, а четирима са карантинирани, защото са били контактни.

Причина за създалата се ситуация е, че има десетки служители на СЗОК, които нямат зелен сертификат, но и отказват да се ваксинират или да се тестват, за да отидат на работа. По този начин вчера в столичната каса са работили 43 души без зелен сертификат. Директорът ги е допуснал до работните им места, за да се обезпечи обслужването на пациентите и медиците. В отпуск са излезли всички служители на отдел "Правен". Проблем с кадрите има и в отдел "Бюджет и счетоводство".

Динева обясни, че няма как да накара въпросните служители да се ваксинират насила.

Друг проблем пред работата на СЗОК е и фактът, че все още не са осигурени безплатни антигенни тестове за служителите. Така всеки, който се е тествал, за да отиде на работа тази седмица, е заплатил за това със собствени средства. В момента се водят разговори с ръководството на НЗОК за осигуряване на тестове.