С осем години се удължава концесията на общинското дружество "Софийска вода". Това реши Столичният общински съвет след повече от два часа обсъждания на предложение, внесено преди половин година, съобщи БНР.

Това е четвъртото допълнително споразумение за удължаване до максималния период, допустим в Закона за концесиите. Договорът е от 1999 г. и с днешното решение ще действа до 2034 г.

Нощният градски транспорт в София няма да бъде възстановен

Нощният градски транспорт в София няма да бъде възстановен

Това реши на днешното си заседание Столичният общински съвет

Фирмата-концесионер "Веолия" се ангажира да направи допълнителни инвестиции, които ще достигнат 634 милиона лева. Цената на предлаганите услуги ще се увеличава плавно през следващите осем години с общо до 11%.

Кметът на София Йорданка Фандъкова критикува концесионера за бавното възстановяване на пътни настилки след ремонтите по ВиК-инфраструктурата, но подкрепи удължаването. По думите й още от следващата година се увеличават с по 11 милиона лева на година инвестициите на дружеството, което ще осигури и допълнителни още 40 милиона лева за града. 

Столична община даде терен за детска болница на МЗ

Столична община даде терен за детска болница на МЗ

Следва проектиране, но ако не се построи до 5 години, теренът се връща

"Рекорден размер на инвестиции във ВиК-мрежата си за следващите 12 години с гаранции за една от най-ниските цени за гражданите в сравнение с всички големи и средни ВиК-оператори в страната. "Софийска вода" пое ангажимент да инвестира допълнителни 8 и половина милиона лева в изграждане на фотоволтаични паркове, което да се случи до 2025-та година. Това, разбира се е гаранция, че при покачващите се цени на електрическата енергия, цената на водата ще има допълнителна стабилност. И второ, тези енергийни мощности остават като собственост на Столичната община", посочи Фандъкова.

Групата на БСП в Общинския съвет гласува "против" удължаването на концесията на "Софийска вода" с мотив, че комуналните услуги трябва да се администрират от общината. Общинският съветник от групата "Патриоти за София" Карлос Контрера коментира, че решението е предрешено, тъй като ВиК-София няма готовност да оперира услугата самостоятелно.

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Забраната влиза в сила на 1 декември 2023 г.