В края на месец ноември се очаква режимът на тока в пловдивския квартал "Столипиново" да бъде прекратен и живеещите там да имат 24-часово електрозахранване. Това съобщава радио Пловдив, цитирайки зам.-председателя на EVN Вернер Хенгст .

Той обясни, че това ще стане благодарение на стартиралата инвестиционната и ремонтна програма на дружеството за кв."Столипиново".

Проектът предвижда подмяната на 178-километрова кабелна мрежа, ремонтиране на 17 трафопоста, подмяната на 5 500 електромера и монтирането на около 700 нови електромерни табла в квартала. Очаква се проектът да приключи преди началото на зимния сезон.

Натрупаните предишни задължения ще се погасяват с разсрочено плащане - заяви Вернер Хенгст. Той обясни, че на абонатите се дават няколко месеца гратисен период, в който освен пълната сума за изразходвания през текущия месец ток, ще плащат и социално поносима сума от старите задължения.

Вернер Хенгст бе категоричен, че редовните платци ще имат гарантирано електрозахранване, а на неплащащите сметките си абонати токът ще бъда спиран.

3 % е събираемостта на задълженията за ток в "Столипиново", а неразплатеният дълг на квартала е близо 12 милиона лева - заяви вицепрезидентът на EVN Калина Трифонова.
По думите й, се очаква събираемостта да се повиши драстично с въвеждането на новата система за дистанционно отчитане и изключване на електрозахранването.