Подновиха протестите срещу убиването на животните във фермата в Болярово, съобщи БНР.

Делото в административния съд в Ямбол срещу заповедите на БАБХ започва отначало.

Пред овцефермата на Ана Петрова и Тодор Христов в Болярово отново се събраха десетки протестиращи, които заявиха, че няма да позволят евтаназия на животните.

Недоволните са категорични, че имат готовност за самозапалване. Според тях шефът на БАБХ провежда тотален и правен произвол.

Мерките срещу чумата в Странджа частично паднаха

Мерките срещу чумата в Странджа частично паднаха

БАБХ внимава заради африканската чума по свинете

По-рано в Административния съд в Ямбол християнско сдружение с хоругви и икони, заяви своята защита към животновъдите.

Адвокатът на стопаните Николина Чакърова поиска отвод на съдия Стоян Вълчев като го обяви в пристрастност. За да не попречи на хода на делото съдията даде отвод и то подлежи на ново разпределение.

Делото е образувано по жалба на собствениците на стадото срещу заповедта на шефа на БАБХ за евтаназиране на животните, заради огнище на чума, издадена на 18 юли, както и последвалите заповеди за заличаване на обекта.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджа частично паднаха. 

БАБХ изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово, където е констатирана чума по дребните преживни животни през юли.

Заболяването във фермата в Болярово е открито при изследване на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където е констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството са изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция.