Спряно е разпространението на чума по дребните преживни животни в страната. Санкциите за движение и населване на дребните преживни животни при определени условия са отпаднали.

Това обяви директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев. Одитни комисии към ЕК са направили необходимите проверки.

Александра Митева обясни, че всички южни области в страната са под специален надзор за чума по дребните преживни животни. Програма, одобрена от ЕК, съвместно се изпълнява с Гърция, а другата на територията на Тракия съвместно с Гърция и Турция. България трябва да докаже липса на инфекция на вируса и страната да бъде свободна от чума.

Разраства се чумата по дребните преживни животни в Странджанско

Разраства се чумата по дребните преживни животни в Странджанско

В нови селища са откривани животни с антитела, заяви Георги Чобанов

Фермерите вече могат свободно да се движат в тези зони, както и свободно да реализират продуктите си на пазара. В цялата област на Ямбол бяха наложени възбрани, които впоследствие бяха ограничени само на общинско ниво.

"Затруднено е ликвидирането на огнищата, което причинява налагането на нови рестрикции от страна на ЕК през октомври миналата година", уточни Митева.

Възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото това гарантира основата за безопасна търговия с животни и продукти.

Приблизително 1,3 млн. лева е вложила агенцията за превенция на чумата.

С полиция взеха проби от стопанството в Болярово

С полиция взеха проби от стопанството в Болярово

Блъскат и драскат с пирони колата на ветеринарите в Ямбол

 

Снимка 402037

"Има доказан вирус в Болярово и ако не бяхме възпрени да си свършим работата, косвените санкции за всички щяха да са приключили", обяви Илиев.

"Дело срещу областната дирекция по безопасност на храните се води в Ямбол, издадена е заповед да се заличи обект, но тя се обжалва и в момента делото е висящо", съобщи Анита Кашова, директор на правната агенция към БАБХ. Разговори относно това дали чумата по животните наистина съществува компрометират страната и компетентния орган, смята неговият директор.

"Правена е аутопсия на животни, но тя не може да е меродавна, изследванията са лабораторни, а не теренни", според Дамян Илиев.

При доказване на наличието на вируса, не се правят повторни проби.

БАБХ продължава проверки за чумата по дребните преживни животни

БАБХ продължава проверки за чумата по дребните преживни животни

В областите Ямбол, Бургас и Хасково

Въпросът е от ниво на национална сигурност и не може да се рискува с прибързано обявяване на свободен статус.

Статутът се възстановява най-рано шест месеца след унищожаването на последното болно животно. В момента фермерите заплащат за изследване на всяко животно, като цената възлиза на почти половината от продажната цена на животното.

Има възможност шап и шарка по овцете и козите да бъде внесена с автомобили в страната, затова трябва да се спазват ветеринарните правила, призоваха от БАБХ.

Според Илиев "фермите не допускат контрол, а това се случва за първи път в България", затова и от агенцията не могат да определят съдбата на болните от чума животни.

ЕС одобри новите ни мерки срещу чумата по животните

ЕС одобри новите ни мерки срещу чумата по животните

Отпадат ограниченията за движение на животни в Ямбол, Бургас и Хасково

Мерките при дивата и питомната популация при свинете за африканска чума са различни, уточниха от БАБХ. Заболяването е по-агресивно от чумата при дребните преживни животни. Все още няма разработена ваксина за африканската чума.

Всяко едно забавяне води до разнасяне на заболяването и налагане на още по-големи рестрикции, съответно възстановяването на статуса излиза още по-скъпо. Вирусът е спрян в Тутраканци, но близо край границата с Румъния е открито диво прасе с вируса, последното огнище е открито в Алфатар.

Агенцията е имала притеснение по отношение на стопани, които отглеждат свине в задния си двор, без да информират ветеринари. Важно е прасето да бъде закупено от регистрирана фирма, да е въведено в регистъра и да има становище от ветеринарни лекари.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

Снимка 402036

БАБХ е изготвила унифициран комплект за вземане на проби при ловците, като след като се вземе пробата, данните могат да бъдат качени в мобилно приложение и постъпват веднага в агенцията. Пробите се взимат само от отстреляни прасета.

От агенцията съветват да бъдем внимателни при консумация на домашно приготвени сурово сушени продукти. Няма гаранция, че следващия случай на заболяването няма да е в друга част от страната.

Припомняме, че преди седмица Европейският съюз одобри нови мерки срещу чумата по животните. 

На 9 януари БАБХ ревизира по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, които Европейската комисия наложи на страната.

Отпада ограничението за движение на дребните преживни животни в три области

Отпада ограничението за движение на дребните преживни животни в три области

БАБХ ревизира строгия надзор