Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка със заболяването чума по дребните преживни животни.

Припомняме, че в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната ни с решение на Европейската комисия (ЕК).

След проведени срещи и дискусии между БАБХ и ЕК бе взето решение мерките да бъдат облекчени като отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти в рамките на зоната в трите области.

Мерките за облекчен режим са в сила от 9 януари.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

Дребните преживни животни от общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа - област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево - област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цялата страна след клиничен преглед, извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.

Същата мярка се прилага и при животните от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България.

Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цялата страна.

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

Животновъди се опасяват, че някой прави политически дивиденти на техен гръб

Медицинското свидетелство ще се изисква и за движение на животните от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са насочени за дестинации извън територията на България.

Продуктите от трите области също могат да се предвижват без ограничения и специална маркировка.

Припомняме, че след констатиране на огнищата с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 г., рестрикциите се отнасяха единствено до южните общини на областите Бургас и Ямбол.

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни

Въвеждането на по-строг надзор бе в резултат на решение на Европейската комисия от октомври 2018 г. С него се разшири територията с наложените рестрикции в три области - Бургас, Ямбол и Хасково, след като в продължение на два месеца стопаните на ферма в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта.

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

В страната има пет огнища, в стадото на леля Дора няма положителна проба