"Снимай, снимай. Тази велоалея е безумие. Велоалея на най-натовареното движение да направиш..." Това чува екипът ни от подадената през прозореца на прелитащ бус глава на водача.

И той като стотици други днес ще минат покрай новоизградената от Столична община велоалея на ул. "Раковски", която предизвика противоречиви чувства и отзиви у столичани.

В първоначалния си вариант велоалеята предизвика възторг у велосипедистите и гняв у шофьорите, защото се намираше почти в средата пътното платно, разположено между ул. "Иван Вазов" и ул. "Гурко", а и стана причина за още по-големи задръствания в участъка и завоят надясно по ул. Гурко" стана проблемен.

От Столична община коригираха трасето на велоалеята и сега тя заема част само от дясно на платното в посока площад "Славейков". На старото място, все още могат се видят следи по асфалта от проектните отвори на вече демонтираните ограничителни елементи на велоалеята, отделящи я от пътния трафик.

Възмутен гражданин се спря и веднага откри 3 кусура на новата велоалея. Според него светлоотразители на ограничителните панели трябва да са обърнати към платното с автомобилите, а не към велоалеята. По думите му и няма как да става снегопочистването, защото панелите пречат, а освен това имало от монтажа им цепнатини в асфалта. В интерес на истината такива не е забелязваха. Възмутеният гражданин не харесвал велоалеята, защо, не стана ясно.

А явно има и водачи, които не я харесват и затова решиха да минат през нея. Впрочем той не беше единственият и едва ли ще е...

От Столична община заявяват, че велоалеята още не е изградена докрай, а била разширена, защото първоначалното й разположение създавала опасност от катастрофи, когато автомобилите правят десен завой.