С 26 гласа съветниците от ВМРО, БСП и "Атака" свалиха от поста председател на общинския съвет в Пловдив и лидер на местната организация на ГЕРБ - Йордан Кюмюрджиев.

За оставането му на поста гласуваха 23-ма съветници от така нареченото "ново мнозинство", формирано от ГЕРБ и десните.

До момента на гласуването на предложението на ВМРО и БСП в тази формация участваше и "Атака". Така, дискутираното цяло лято "ново мнозинство" - се разпадна в рамките на една сесия на местния парламент.

Новият председател на Общинския съвет е Илко Илиев. Той е от ВМРО и за неговата кандидатурата на Илиев гласуваха 33-ма от 49-та в залата тази вечер.
Новият председател насрочи следващото заседание на ОбС за 9 октомври.

Заместник-кметовете на Пловдив стават 4-ма. Това приеха общинските съветници по предложение на Даниела Желязкова от ДСБ.

Според нея щатовете на вицекметовете по икономика и общинска собственост, които бяха поделени между ГЕРБ и ВМРО, трябва да бъдат трансформирани в постове на технически сътрудници.

Кметът Славчо Атанасов каза, че е бламиран с всички решения, подкрепени от така нареченото "ново дясно мнозинство".

Според Атанасов Пловдив вече има нов кмет, който се казва Йордан Кюмюрджиев и който трябва да поеме цялата отговорност за тези решения. Атанасов допълни още, че има лостове, с които да запази щатовете на двамата си заместници. Днес разривът между ГЕРБ и ВМРО в Пловдив достигна крайния си предел.

Освен това общинските съветници гласуваха по-големи правомощия на районните кметове и по-малки за общоградския. Занапред те ще могат да се разпореждат с общинска собственост. Вносителите мотивираха решението си с новия закон за общинската собственост.

Районните кметове ще могат да управляват имоти, които са предимно частна общинска собственост, а не училищата, административните сгради и болниците, разясниха вносителите. Към всяка районна администрация ще бъде създадена 7- членна комисия, която ще решава как да се управлява собствеността.

Кметът Атанасов, ВМРО и БСП се обявиха против взетото решение. ГЕРБ, "Атака" и трите десни партии отмениха и трите най- големи до момента сделки с общински имоти.