Църковните служители са поискали от община Бургас достъп до отрезвителното, за да борят заедно с органите на реда порока на постъпилите там „клиенти" на заведението.

Идеята на свещениците е да беседват със злоупотребилите с алкохола и да ги накарат, чрез разговори и специална терапия, да се откажат от вредния навик, съобщава Burgasnews.com.

Свещениците са поискали и задължително вероучение в училищата.

„Въвеждането на задължителен предмет по религия в училищата трябва да е обща кауза на Община Бургас и православната църква", казва кметът Димитър Николов на работна среща със свещениците от всички православни храмове в общината.

Ако държавата е абдикирала от проблема- вероучение, то община Бургас не е и ще търси сътрудничеството и на други общини, казва още той.

Свещениците са приветствали подетата от общината инициатива, тъй като тя е в синхрон с една от основните каузи и на Българската православна църква и Светия Синод.

Според тях, именно училищата са мястото, където трябва да бъде осъществявано обучението по православие.

През последните 20 години са правени опити за часове по вероучение в извънкласни занимания - било то като СИП-ове в училищата или в организирани групи към църквите, но това така и не се е превърнало в масова практика във всички училища.

Един от основните въпроси във връзка с въвеждането на задължително вероучение в училищата е осигуряването на учители, които да водят часовете по религия.

Свещениците не биха могли изцяло да поемат това поради многото други отговорности, които имат.

Затова ще се разчита на привличането на богослови, но най-вече на допълнително квалифициране на учители чрез магистърски програми по богословие.