Опасно свлачище застрашава домовете на жителите на плевенското село Коиловци, съобщава bTV.

Участъкът е само на 100 метра от центъра на населеното място. По думи на местните автобуси са минавали на косъм покрай дупката. Въпреки че са подавали сигнали до институциите, все още очакват отговор и реакция.

До свлачището се е стигнало заради проливните дъждове. Хората смятат, че по пътя трябва да се поставят табели, които да предупреждават минаващите автомобили за опасния участък.

Кметът на Коиловци Румен Габров обясни, че през април е подал сигнал до ресорната общинска комисия в Плевен, а през март 2018 г. е било изпратено писмо, че свлачището се е активизирало.

Той обясни, че държавата трябва да вземе съответни мерки, защото местните структури не могат да финансират ремонта и настоя проектът да е готов от октомври.

От своя страна инж. Иван Маринов от община Плевен заяви, че е подписан договор с Геозащита - Плевен за извършване на геоложки проучвания, които трябва да приключат до 31 октомври. До края на тази седмица предстои да бъде сключен още един договор за изготвяне на технически проект и проби.

Експертът обясни, че ремонтът може да започне най-рано през март 2020 г. Предстои да се изготви и план за организация на движението, след което ще се поставят съответните пътни знаци и предупредителни табели.