С обединени усилия на Столична община и Министерството на младежта и спорта искат спасяването от разруха на плувния комплекс "Червено знаме". Идеята за съвместна работна група е на независимия общински съветник Борис Бонев.

Искат да се намери работещо решение за ремонт и повторно отваряне на комплекса. Една от възможностите е той да бъде прехвърлен за стопанисване на Столичната община, с оглед на финансовия и кадрови ресурс, с който тя разполага. "Общината има интерес да го ремонтира, за да може басейните да се използват както от гражданите и гостите на София, така и от спортисти", каза Борис Бонев.

"Предвид факта, че до комплекса е планирано изграждането на нова станция на метрото, се опасяваме, че намеренията са той да бъде съборен и на негово място да бъде построен поредният "уникален" жилищен комплекс. Нелогично е да се откажем от такова съоръжение, това е против обществения интерес. Смятам, че Общината би била по-добър стопанин и може да се намери работещо решение, включително и чрез публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и голям хотел и други сгради, които биха представлявали интерес за инвеститорите." - категоричен е независимият общински съветник.

От години петте басейна, трибуните за над 2000 души и всички останали уникални съоръжения тънат в разруха, отнемайки шанса за високи спортни успехи и професионална реализация на днешното поколение от млади спортисти. Столичани също са лишени от възможността да практикуват водни спортове в модерно спортно съоръжение.

"Вече близо 10 години министерството не успява да намери начин да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в разруха. Затова предлагаме стопанисването да бъде задължение на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, собственост и предназначение", каза Борис Бонев.

Спортен комплекс "Червено знаме" е открит през 1985 г. за Европейското първенство по водни спортове. До 2011 г. имотът, както и намиращият се на неговата територия спортен комплекс, е част от активите на Министерство на отбраната, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта. Официално комплексът не работи от 2012 г. и басейнът, както и всички прилежащи съоръжения, продължават да се рушат.

Според градските активисти, най-доброто решение на този казус би било стопанисването на този имот да бъде прехвърлено от Министерството на младежта и спорта към Столична община.

"Несъмнено, в София има сериозен дефицит на публични спортни съоръжения и належаща нужда от повече обществени басейни. Още повече, че заради недостига на закрити басейни, много от нашите спортисти са принудени да тренират в чужбина", коментира Борис Бонев.

Според него е редно Общината да не стои безучастна докато спортните ни надежди бягат в чужбина, а гражданите са принудени да плащат високи суми за достъп до малки басейни по столичните хотели. Модернизацията на спортен комплекс "Червено знаме" трябва да бъде един от основните приоритети за Столичната община в рамките на следващата година.