Бъдещият концесионер на банята в Банкя ще трябва да вложи 4 млн. лева в изграждането на 25-метров басейн, детски басейн, джакузи и солна стая, съобщава Нова телевизия.

Относно внесения в Столичния общински съвет доклад за концесията за строителство на балнеолечебен и спа център общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова обясни, че Комисията за подготвителни дейности за концесия е представила пред обществеността възможностите за стопанисване и управление на банята.

Получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, посочи тя и допълни, че такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа.

Банята в Банкя отваря врати до края на годината

Банята в Банкя отваря врати до края на годината

Работи се по всеки един детайл, похвали се Фандъкова

Кандидатите трябва да имат опит в спа и балнео услугите, а срокът на концесията ще бъде 20 години - максимално допустимото по закона за културното наследство. Минималната концесионна такса пък ще е 220 000 лева годишно.

Кметът на Банкя Рангел Марков заяви, че през 2007 г. символът на града е бил в изключително тежко състояние и дори е представлявал опасност за преминаващите покрай него граждани.

Днес обаче сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. По думи на Марков всички хора от района искат отново да посещават банята.

Според общинския съветник Симеон Колев пък същото трябва да се случи и с Централната минерална баня. Целта е столичани и гостите на София също да могат да използват минералните блага на града.

Минералната баня в Банкя става културен СПА салон

Минералната баня в Банкя става културен СПА салон

До 2 години отваря и минералната вода