За разлив на петролни продукти край квартал "Долно езерово" в Бургас съобщиха от РИОСВ-Бургас.

Директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова съобщи за news.bg, че става въпрос за теч на нискооктанов бензин от тръбопровод на "Лукойл", като подаването незабавно е било преустановено.

Сигналът за разлива е постъпил рано тази сутрин. Тежка техника е пристигнала на мястото, за да се погрижи за почистването. 

100 000 лева е глобата за Лукойл за бензиновия разлив

100 000 лева е глобата за Лукойл за бензиновия разлив

Ако има загинали птици и бозайници, санкцията се увеличава

По данни на регионалната инспекция по околната среда и водите разливът вече е локализиран. По тази причина те уверяват, че засега няма опасност от екологична катастрофа. Взети са проби за физико-химичен анализ, като резултатите ще станат ясни в понеделник. Следят се и станциите за атмосферен въздух, но не са отчетени отклонения от показателите.

От РИОСВ-Бургас увериха, че езерото Вая, което се намира в близост, не е засегнато.

Те посочиха, че в подадения от "Лукойл" рапорт се твърди, че подозренията са за криминален пробив, който е при 99% от всички подобни разливи.

Припомняме, през юни 2015 г. в района бяха разлети близо 40 тона бензин при опити за незаконен достъп до горивото на тръбопровода. Заради разлива от Министерството на околната среда и водите наложиха 100 000 лева глоба на "Лукойл Нефтохим".