Тонове питейна вода изтичат в дворовете на жители от с. Жедна в община Радомир. Проблемът не се решава от години, а авариите следват една след друга, съобщи Нова телевизия.

Местното ВиК отстранява пробивите в системата, но много скоро след това те се появяват отново. От такива случаи се оплакват не само жителите на Жебна, но и на Негованци.

"Постоянно обясняват, че водопроводът, който е доста стар, трябва да бъде сменен. Идват и само закърпват положението. Вода в дома си нямам, защото първо било необходимо да изградя шахта и да поставя водомер. Заради водата, която постоянно пълни двора ми, обаче не мога да я направя", обясни местен жител.

Жена посочи, че често се налага селото да остава без вода заради авариите. "Лятото се събира около месец - два да има вода", каза тя.

Кметският наместник на Жедна Людмила Борисова потвърди за честите пробиви в системата: "Водопроводът е строен през 1958 г. и е изключително морално и технически остарял. Не мога обаче да кажа, че сме без вода".

Техническият ръководител на ВиК - район Радомир обясни, че екипите на дружеството са само два и отговарят за 30 села.

За водопровода има проект, който е внесен в регионалното министерство преди три години. Той е одобрен, но все още не е осигурено финансиране.