Телефонната палата в София става хотел. Виза за проектиране за преустройството на сградата на ул. "Гурко" в хотел вече е издадена видя money.bg в регистъра на Направление "Архитектура и градоустройство". С нея се дава възможност на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса".

Телефонната палата е издигната през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Имотът е и със статут на архитектурен паметник, като общата площ на сградата е 17 401 кв. м., разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м. и включва 6 етажа.

По-рано тази година стана ясно, че обявената в несъстоятелност фирма на Васил Божков е продала актива й на компания на бизнесмена на Георги Папазки, който е един от собствениците на хазартната "Уинбет". Сделката е била на стойност 22 милиона лева.

За 22 млн. лв. Телефонната палата мина в нови ръце

За 22 млн. лв. Телефонната палата мина в нови ръце

Намеренията да се превърне в многофункционална сграда

Преди това пък Васил Божков, който я купи от "Виваком" през 2017 г., имаше намерение да я превърне в музей, в който да бъде изложена колекцията му от антични предмети

Това не първият път, когато се заговаря за превръщането на емблематичната за София сграда в хотел. Още през 2013 година отново се появиха слухове за продажбата на сградата, като тогава се очакваше тя да се превърне именно в хотел. Тогавашната очаквана цена беше около 20 милиона евро.