След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на Витоша дадоха и кметът на София Васил Терзиев и председателя на групата на общинските съветници на ПП-ДБ-Спаси София в столичния общински съвет (СОС) Борис Бонев. Информация за изказванията им беше разпространена от пресцентъра на "Спаси София".

Терзиев обяви, че е готов да издаде нова заповед за премахването на съоръженията и така фирмата концесионер "Витоша ски" да бъде принудена да демонтира неработещите си лифтове. Идеята е така Столична община да има възможност да построи нови модерни съоръжения на мястото на старите. "На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по ЗУТ за премахване на опасните неработещи съоръжения", обясни той.

Борис Бонев обяви края на Симеоновския лифт
Обновена

Борис Бонев обяви края на Симеоновския лифт

От "Витоша ски" не са съвсем съгласни

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев отбеляза, че общинските лифтове са приватизирани през 2007 г. по време на кметския мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когато Йорданка Фандъкова пък е била член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. "В договора няма изискване за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде прекратен. Срамно е, но общината сама си е вързала ръцете и е лишила софиянци от бърз достъп до природния парк", заяви Бонев, според когото договорът бил едностранчив и изцяло в полза на частната фирма.

Той посочи също, Столична община е продала всичките лифтове и влекове на частна фирма на изключително ниска цена - за едва 9 млн. лв. По думите на Борис Бонев с това общината изцяло се отказала от инструментите за провеждане на транспортна, екологична или туристическа политика, свързана с най-голямото зелено бижу на София. "Автобусите не са алтернатива на лифтовете, защото нито имат достатъчен капацитет, нито са достатъчно екологични. Витоша е уникална даденост на София и трябва да направим всичко възможно отново да я върнем на софияници", коментира той.

Шефът на СОС търси виновниците за края на Симеоновския лифт

Шефът на СОС търси виновниците за края на Симеоновския лифт

Работи се усилено по изготвяне на Визия за Витоша

Според Бонев символите на столицата са превърнати в заложник на съмнителни сделки, частни интереси и откровено бездействие на бившите управляващи Столичната община. "Затова днес инфраструктурата в планината е занемарена, лифтовете не работят, а ски зоната практически не се използва", изтъкна той заяви той. Лидерът на "Спаси София" каза още, че бившите управляващи в София умишлено са бездействали срещу обществения интерес. "Поне от 5 години се хвърля прах в очите - общината е възложила две технически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са отменени от съда заради съществени пропуски и нарушения", допълни той.

Терзиев и Бонев отбелязаха, че екипът им е изискал всички документи по договора за приватизация и следприватизационния контрол, така че истината ще излезе наяве. Двамата се зарекоха да използват всички правни инструменти, за да защитят интереса на столичани.