ТЕЦ Сливен не гори RDF от началото на месец април. Това обяви изпълнителният директор на топлоцентралата инж. Павлин Костов по повод готовността на дружеството за отоплителния сезон в Сливен, цитиран от БНР.

Решението е взето, след като в града имаше недоволство срещу изгарянето на този отпадък. В тази връзка от дружеството са се насочили към биогоривата, защото те били по-добре приети от хората.

Биогоривата, които сега ТЕЦ Сливен употребява, са отпадъчни продукти от селското стопанство, поясни инж. Костов.

ВАС върна делото за Топлофикация-Сливен

ВАС върна делото за Топлофикация-Сливен

В Административния съд е трябвало да уважат искането на еколозите

"Това са слама, различни видове слама, оризови и слънчогледови шлюпки, както и дървесен чипс и отпадна листна биомаса", допълни той.

Костов каза още, че ТЕЦ Сливен планира преминаването и към газ във бъдеще.

"В момента сме на фаза, в която почти приключваме проектирането на газови мощности", обясни изпълнителният директор. 

Новият отоплителен сезон стартира с обезпеченост на горива, а отчитането на индивидуалните уреди на потребителите на парно и топла вода ще става дистанционно, поясниха от топлофикационното дружество.

Прокуратурата иска МОСВ да провери горят ли ТЕЦ-овете отпадъци

Прокуратурата иска МОСВ да провери горят ли ТЕЦ-овете отпадъци

Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД

Припомняме, на 4 септември 2019 г. от прокуратурата заявиха, че има установен внос на материали за горене в различни тецове.

Това е причината тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверката на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.