В София ситуацията с пандемията е далеч от това, което смятаме за безопасно за детските градини. За момента ситуацията ни тревожи, ще направим специално заседание. Така заместник-кметът по образование и култура в Столична община Тодор Чобанов коментира за сутрешния блок на БНТ отварянето на детските градини и ясли от 14 декември.

По думите му спрямо общите размери на пандемията заболеваемостта в детските градини е била доста висока преди затварянето им.

Ангелов: Намаляват заболелите, можем да отворим детските градини и яслите

Ангелов: Намаляват заболелите, можем да отворим детските градини и яслите

Това може да стане на 14 декември

Длъжни сме да отчетем възможностите за справяне с такава ситуация. Има доста болни хора сред персонала, има и такива в карантина, доста служители са напуснали - най-вече възрастни хора, които имат притеснения. Сега подобни случаи са много по-малко, каза още заместник-кметът.

Организирано е служебното извиняване на отсъствия на децата, които няма да посещават градина, ако заведенията все пак отворят в настоящата ситуация.

Припомняме, вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че Столичната община има готовност да отвори детските градини на 14 декември, ако се вземе такова решение. 

По-късно през деня здравният министър заяви, че заболелите намаляват и детските градини могат да бъдат отворени.

София в готовност да отвори детските градини на 14 декември

София в готовност да отвори детските градини на 14 декември

Фандъкова иска възможност за родителите да оставят децата си вкъщи, ако желаят