Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните са започнали масови проверки по магазините и пазарите, където се продава риба и рибни продукти в цялата страна. От агенцията поясниха, че проверки се правят заради огромното търсене преди.

Целта е да се дебнат незаконните търговци и бракониерите, които ловят риба без разрешение, както и недобросъвестните продавачи, които пробутват стара и развалена стока, която е опасна.

Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други.

От БАБХ работят заедно с инспектори от агенция по рибарство и НАП.

Шефът на областната дирекция по безопасност на храните във Варна Златина Димова обясни как може да се познае добрата риба:

"Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно", каза Димова по време на проверка на обект в града.

Тя допълни, че потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

Заради неправилно съхранение на риба, инспектори на агенцията в Бургас са съставили акт на търговец, който държал рибата на открито и незамразена в лед.

През 2015 г. в страната са извършени над 1000 извънредни проверки на търговци. Като резултат са били издадени 29 предписания и девет акта за административни нарушения. Общото количество на бракуваната риба е 101 килограма.