Министърът на транспорта Христо Алексиев направи проверка на проекта за пряка пътна връзка между Терминал 2 на летище София и булевард "Брюксел", съобщиха от ведомството му.

От КНСБ са категорично против концесията на летище София

От КНСБ са категорично против концесията на летище София

Държавата инвестирала 900 млн. лева, от концесионера очакват 306 млн. за 35 години

Алексиев е поискал от строителната фирма допълнителна мобилизация на човешки ресурс и актуализиран график за работа.

Ангажирал се е лично да осъществява мониторинг на проекта, който трябва да бъде завършен по договор до февруари 2018 г.

Алексиев обаче поиска от строителния консорциум пътната връзка да бъде готова ударно и в по-кратки срокове - до ноември 2017 г.

Оказва се, че строителите не са изготвили проекти за две пресичания - газово и електрическо. Според Алексиев липсата им може да бъде критична за приключването на проекта.

Необходимо е те да се изготвят и съгласуват в кратки срокове, за да не повлияят на завършването на целия проект, подчертаха от министерството на транспорта.

Летище София с близо 5 милиона пътници през 2016 г.

Летище София с близо 5 милиона пътници през 2016 г.

С 14 % е увеличен товаропотока през 2016 г

Идеята е новият мост и пътните връзки към него да осъществят една т.нар. скоростна пътна връзка с булевард "Брюксел" и съответно от центъра на града към летище София.

Съпътстващата инфраструктура е важна част за представянето на страната ни по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., каза още министърът, подчертавайки, разбира се и по-дългосрочната полза - че трасето ще е значителна за града входна артерия.