Изпълнението на третия лъч на метрото се движи в график. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на околната среда Нено Димов и министъра на транспорта Ивайло Московски провериха изпълнението на строителството на третия лъч на метрото.

Фандъкова подчерта, че в момента имаме прокопан от тунелопробивната машина близо 3 км проход

"Вече две години от началото на строителството на третата линия на метрото имаме изпълнение от 56%. Това, което видяхме днес, ни дава уверението, че се движи в график изпълнението на метрото. Очакваме до края на 2019 г. да бъде пуснат първият етап и това да гарантира достъп чрез най-екологичен градски транспорт".

От общината уточниха по-късно, че през 2019 г. броят на изградените метростанции ще бъде 43, а метролиниите ще са с обща дължина 48 км.

При инспекцията на метростанцията при бул. "Георги Софийски" столичният кмет посочи, че следи внимателно сроковете за изпълнение.

От своя страна директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев посочи, че се движат в график "плюс-минус" един месец. Очаква се с пускането на третия лъч на метрото близо половин милион жители и гости на столицата да слязат от автомобилите и да ползват метрото.

Изпълнението на третия метродиаметър се реализира на два етапа. Очаква се по него да се движат 20 специално произведени в Германия за целта метровлака с максимална скорост от 80 км в час.

"Една от най-сложните за изпълнение е метростанцията при площад "Орлов мост", посочи още Братоев.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че това е един от големите проекти, който е пряко свързан с опазване на чистотата на атмосферния въздух. Транспортът е един от основните източници на фини прахови частици. Очаква се спестяването на 90 хиляди тона вредни емисии. Министър Димов посочи и че до края на първото полугодие ще може общините да кандидатстват по ОП "Околна среда" за финансиране за справяне със замърсяването от битовото отопление - другият голям източник на фини прахови частици.

За изграждането на столичното метро се разчита на средства по ОП "Транспорт". Европейската безвъзмездна финансова помощ е в размер на 390 млн. евро.

8 от 12 км от трета линия на софийското метро вече са изградени

8 от 12 км от трета линия на софийското метро вече са изградени

Йорданка Фандъкова, министър Московски и директорът на "Метрополитен" направиха инспекция

Министър Московски заяви, че е важно запазването на кохезионната политика на ЕС. "Проектът е изключително успешен. Физическото изпълнение върви в почти равни срокове с финансовото. Нямаме никакво притеснение да продължим да финансираме този проект и искрено се надявам гражданите на София да осмислят ползите от този проект."

Очаква се с изграждането на третия метродиаметър да бъде изградена връзка с метрото и за ползващите жп линиите София-Перник.

Наземното движение в участъка по бул. "Пенчо Славейков" и "Георги Софийски" ще бъде възстановено есента тази година.

Все повече хора предпочитат метрото, трамваите и тролейбусите

Все повече хора предпочитат метрото, трамваите и тролейбусите

66 милиона пътници в градския електротранспорт за юли, август и септември 2017 г.