Аз не съм докарал нито един циганин в Гърмен.
Така, с категоричен тон, бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев започна да опровергава твърдения за своето управление - както самият той каза: „Това са откровени лъжи. Ако господин Местан беше в това студио, той щеше да громи митологеми".

Ахмед Башев прогнозира в ефира на „Лице в лице" по бТВ, че етническото напрежение ще прелее в политическо и съвсем скоро всички лидери на протеста ще бъдат видени в листите на кандидатстващите за общински съветници на партиите.

Бившият кмет категорично отрече да е водил цигани в квартал „Кремиковци", за да си осигурява гласове за избиране. Башев посочи, че циганската махала е създадена през 1940 година, а 20 години по-късно тогавашният кмет Иван Донков води още цигани, след което се обособява и гетото.

Реално тези хора живеят там от 60 години. Историята на „Кремиковци  и Гърмен не започва с Ахмед Башев", посочи за себе си в трето лице бившият кмет.

Той заяви, че когато е станал кмет, в махалата са живели точно 500 души, а увеличението на брой живущи в се дължи на прираста - раждания. В махалата се раждат 20 деца средно годишно, а в Гърмен 5, посочи кратко и ясно Башев и допълни, че родените в началото на първия му мандат вече са големи, на по 15-16 години и вече те раждат и имат семейства.

За 15 години съм регистрирал 15 нови души - всичките дошли или като зет, или като снаха, обясни Ахмед Башев и призова Мария Попова, служителка в общината, да излезе и да каже истината на своите съграждани.

По отношение на оземляването на циганите, Башев обясни, че поземлена комисия, с аргумент - заповед на министъра на земеделието и горите, проверяват картата на землището на Марчево и дават документ на община Гърмен за „населено място извън регулация". Именно, по думите на бившия кмет, поземлената комисия разпарчетосва имотите и ги дава на общината. „Какво да прави общината с тези имоти? Да копае, оре, жъне?", разпалено попита в Студиото на БТВ Ахмед Башев и показа скица на водещата.

Естествено е, по думите на Башев, общината да продаде тези имоти на търг и явилите се са си ги купили на стойност между 700 и 1500 лв. - „дори на по-висока цена от плодородната земя на Добруджа".

Ахмед Башев заяви и че до 2012 година реално за незаконните постройки е отговаряла държавата в лицето на ДНСК и не е било в правомощията на кмета да санкционира това. Башев заяви и че не приема зам.-областният управител на Благоевград да го критикува, тъй като „не е прочел нито един нормативен документ в живота си".

Актовете за търпимост от страна на общината са напълно законни, отсече още Ахмед Башев и заяви, че е събарял незаконни постройки, „макар и без шум, и без да ми е отговорност".

Последната лъжа, която Ахмед Башев „разгроми" в студиото е начинът, по който са гласували циганите от „Кремиковци". По думите му циганите в „Кремиковци" гласуват за ГЕРБ и това може да се докаже от изборните протоколи.

Ахмед Башев отново ще се кандидатира за кмет на Гърмен, издигнат от ДПС, като обеща да се справи с проблемите и напрежението в Гърмен с „авторитет, респект и уважение към всички, в рамките на закона".