Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Вчера бяха проведени консултации от областния управител Ангел Стоев в рамките на стартиралата подготовка за провеждането на изборите на 2 април 2023 г.

За 16 РИК на председателското място политически сили приеха предложението на ГЕРБ/СДС Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно събрание, съобщава БНР.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три - коалиция "Продължаваме промяната" предложиха за поста Стоян Мемцов, ПП "Движение за права и свободи" - Васил Петров, ПП "Възраждане" - Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от коалиция "БСП за България".

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област също ще се определи от ЦИК, след като и тук партиите не се споразумяха за поста. За него са предложени две кандидатури, като се сблъскаха Янко Радунчев от ГЕРБ/СДС, който и на предишните избори оглавяваше комисията, и Ваня Костадинова, предложена от коалиция "БСП за България".

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на коалиция "Продължаваме промяната" - Иван Кърчев и на "Възраждане" - Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК - Пловдив област също не е спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

При това положение документите за двете избирателни комисии ще бъдат изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове - като ръководните места са четири - председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК - 5 места за коалиция ГЕРБ-СДС, 4 места за коалиция "Продължаваме промяната", по 2 места за ПП "Движение за права и свободи", ПП "Възраждане" и коалиция "БСП за Българи"", по 1 място за коалиция "Демократична България - Обединение" и коалиция "Български възход".

Припомняме, че в Пловдив политическото напрежение е значително повишено не само заради ситуацията, в която попадна Пловдивския панаир и разделението между общинските съветници около Георги Гергов и БСП, но и през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров и негов заместник. 

Пловдивските общинари си искат все пак Панаира

Пловдивските общинари си искат все пак Панаира

Декларацията ще бъде изпратена в Народното събрание