Днес министърът на образованието и науката професор Галин Цоков изненадващо посети училище в гр. Оряхово, след като в медиите излезе запис с груби изрази на начален учител към деца. Това обявиха от пресцентъра на МОН.

На срещата са присъствали кметът на общината Росен Добрев и началникът на районното управление във Враца Лорета Колева.

"Това, което се чува в записа, е недопустимо и затова веднага разпоредих проверка", подчерта професор Цоков. По думите му обаче и действията на родителите не бива да бъдат толерирани.

"Зная, че работата е много трудна и понякога прегаряте в желанието да постигате най-добри резултати. В никакъв момент обаче не може да се прекрачва границата и да се отнасяте с грубост към децата", обърна се той към учителите.

Министърът обясни, че психологическа и професионална подкрепа винаги може да бъде потърсена от МОН. Стартира и нова мярка за близо 100 хиляди лева за превенция на професионално прегаряне сред учителите. Програмата за рехабилитация и профилактика на педагогическите специалисти включва дейности, свързани с преодоляването на професионалния хроничен стрес на учителите.

"Важно е в този момент да говорим не само за наказание, но и за подкрепа", допълни министърът.

Видеонаблюдението ще бъде разширено в цялото училище. На срещата днес учителката отправи молба поставянето на камери в нейната класна стая да бъде приоритетно, с цел да бъдат избегнати бъдещи съмнения.

Община Оряхово предложи психическа подкрепа за детето. Такава вече е била предложена и от училището, както и възможността ученикът да бъде преместен в друга паралелка. Родителите до този момент обаче отказват.

Проверката на районното управление продължава, паралелно мерки ще бъдат взети и на училищно ниво.

МОН проверява кои училища се справят добре и кои не

МОН проверява кои училища се справят добре и кои не

Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, обяви Галин Цоков