Никога не е ставало въпрос, дали да има или не тунел под "Петрохан". Това заяви служебният екоминистър Асен Личев при посещението си в община Берковица, съобщиха от ековедомството.

Не е имало колизия с екологичното законодателство и няма пречки съоръжението да бъде реализирано на 100%, обясни Личев. Министър Личев уточни, че до този момент дискусията се е отнасяла за връзката под тунела със скоростния път Ботевград-Видин.

Екоминистър Личев отмени спирането на процедурата по ОВОС за прохода "Петрохан"

Екоминистър Личев отмени спирането на процедурата по ОВОС за прохода "Петрохан"

АПИ трябва да предостави допълнителна информация и документи

Министърът поясни и защо е прекратил процедурата по ОВОС. По думите му малка част от новото трасе в първоначално внесения от АПИ план е минавало през защитена зона "Берковица".

"Има колизия с Плана за управление на защитена зона "Берковица" за птиците, по отношение на това, че не може да се променя предназначението на имоти с трайно предназначение - ливади. За съжаление тази заповед е от 2016 година и е имала едномесечен срок за обжалване, но никой не го е направил и е влязла окончателно в сила", каза Личев.

Спряха процедурата за тунел под прохода "Петрохан"

Спряха процедурата за тунел под прохода "Петрохан"

Новият път и тунелът преминават през защитени територии

Съвместно с представители на АПИ, ще бъде намерено решение за реализирането на връзката под тунела със скоростния път Враца-Видин, увери служебният министър.

Личев показа пред представителите на медиите къде са проблемните участъци при реализацията на прохода "Петрохан". С него бяха областният управител на Монтана Валери Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, директорът на РИОСВ - Монтана Любомир Иванов и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Асен Личев изпрати писмо до АПИ за прохода „Петрохан“

Асен Личев изпрати писмо до АПИ за прохода „Петрохан“

Това съобщи МОСВ