Дясната тръба на тунела Витиня, в посока Варна, е в много лошо състояние и се нуждае от по-сериозни ремонтни дейности, каквито не са предвидени. Те са се откроили при започване на реалната работа на терен.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров и изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Парашкев Кръстев инспектираха ремонтите дейности, които се извършват на съоръжението.

Тръбата е на повече от 32 години, като ремонт за последно е правен преди 27 години.

Министърът подчерта, че извършените до момента работи са разкрили изключително тежкото състояние на тръбата, а днес работниците са забелязали, че облицовките са без арматура.

По думите на министър Павлова строителството не отговаря на съвременните норми и наредби за безопасност, заради което се налагат по-големи като обем ремонтни дейности. Необходимо е да се направят по-сериозни изолации, допълнителни облицовки и допълнително отводняване, за да се предотвратят течовете, както и да се направи ремонт на осветлението, вентилацията и др.

Министърът предупреди, че това ще наложи удължаване на срока на ремонта.

Тя изрази надежда ремонтът да бъде изцяло завършен през пролетта на 2017 година, ако се направят всички съпътстващи дейности, които са свързани и с допълнително финансиране, което по индикативни предварителни прогнози е между 4 и 6 млн.лв.

„Направим ли го, можем да сме спокойни, че сме направили всичко необходимо за безопасното пътуване по АМ „Хемус“ – двата тунела на Витиня и Ечемишка, виадуктите на Елешница. С това критичната инфраструктура, която беше в най-тежко състояние ще бъде изцяло завършена и ще отговаря на нормите за безопасност, към които се стремим“, категорична е министър Павлова.

Като приоритет за следващата година министърът посочи ремонтът на т.нар. железни съоръжения на северната магистрала при км 35 и голямото съоръжение при село Потоп, с което изцяло ще се обновят проблемите места по направлението от София от Ябланица.

Министър Павлова съобщи, че завършва подготовката за ремонта на тунел Ечемишка и той ще започне до дни. Срокът за завършването му е до кроя на годината, като приоритет в работата на строителите ще е качеството. Не е изключено възникването на необходимост от допълнителни дейности извън предвидените, както при случая с тунел Витиня. Според министър Павлова при подходящи метеорологични условия ремонтните дейности ще завършват предсрочно.