Труповете на шест крави са намерени от туристи в района на хижа Иван Вазов в Рила, съобщи Нова телевизия.

Телата на животните са били съвсем близо до извора на р. Бистрица. Институциите веднага реагираха, че опасност от зарази и замърсяване на околната среда няма.

Кравите са починали в района на местността Пазар Дере. Точно оттам води началото си един притоците на река Бистрица. Първото населено място, захранено с вода от реката, е едноименното село Бистрица.

Трупове на крави край старозагорско село вдигнаха на крак БАБХ

Трупове на крави край старозагорско село вдигнаха на крак БАБХ

Животните са починали от пироплазмоза

"Дай Боже да няма нищо, защото за времето, от което са били умъртвени или са починали, би трябвало водата да е стигнала дотук", коментира кметът на с. Бистрица Кирил Огненски.

Всички отговорни органи са категорични, че кравите са починали от силна мълния в планината. Те не са били болни и зарази в околната среда, според проверяващите, няма.

Директорът на агенцията по храните в Кюстендил д-р Емил Гъгнев коментира, че "Труповете са намерени близо един до друг, на едно място, което говори за факта, че действително смъртта е настъпила по едно и също време и по една и съща причина.".

Кравите са открити на територията на парк Рила. Собствениците им са имали разрешение за паша там и затова санкции няма да бъдат налагани.

"Труповете са обезвредени, загробени, извършена е дезинфекция и няма никаква опасност от замърсяване на водоизточници и на околната среда", поясни д-р Гъгнев.

Обвиняват двама рецидивисти, опитали да откраднат две крави от ферма в с. Болярино

Обвиняват двама рецидивисти, опитали да откраднат две крави от ферма в с. Болярино

Третият, прегазен от собственика на фермата, е осъждан 14 пъти