Турското правителство е отпуснало 100 хиляди долара помощ за пострадалите от наводненията в Цар Калоян, Разградска област, информира БТА.

Финансовата помощ е преведена по сметката на министерството на природните бедствия и извънредното положение.

В съобщение на турското Министерство на външните работи огласено в турските медии, се казва, че в отговор на призива на българските власти да се помогне на пострадалите при опустошителните наводнения на 6 и 7 август в Разградския регион, където живеят много етнически турци, турското правителство е отпуснало 100 хиляди долара.

Правителството ще продължи да оказва помощ на пострадали хора, независимо в кои страни и региони живеят и независимо от националността им, се казва още в съобщението.

Вчера турските власти изпратиха най-мощния турски самолет за борба с пожарите в помощ на Гърция в борбата с огнената стихия, обхванала през последните четири дена полуостров Пелопонес. Турското правителство изпрати също 100 хиляди долара помощ и на пострадалите от земетресението в Перу.

Припомняме, в периода 6-10 август се изсипаха обилни валежи, които засегнаха територията на осем области - Монтана, Пазарджик, Бургас, Търговище, Пловдив, Шумен, Русе и Разград.

Най-тежко засегнатата община е Цар Калоян.

Според данните от доклада на министър Етем от наводнението са засегнати над 1000 имота, от които 16 сгради - общинска собственост; 693 имота - частна собственост, от които 21% са съборени и застрашени от срутване; засегната е 70% от инфраструктурата на общината.