14-годишното момиче, болно от менингит в Търговище, почина, съобщи д-р Венка Стоянова, директор на Регионалния център по здравеопазване.

Детето издъхнало в реанимацията на здравното заведение в събота вечерта, без да излезе от кома.

От 5 декември ученичката е настанена за лечение в интензивния сектор с масивен мозъчен оток, в кома и на изкуствено дишане.

След направени изследвания се установява, че момичето е болно от вирусен менингит, характеризиращ се с висока температура и мозъчен оток. Д-р Стоянова обясни, че по-заразен е бактериалния.

Цели 7 дни лекарите се бориха със смъртоносната болест, информира topnovini.bg.

Сега желанието на почернените родители, е тялото да бъде освободено от аутопсия и ръководството на областната болница най- вероятно ще се съобрази с това искане, заяви патологът д-р Владимир Горанов.

В училището, където е учело детето - І СОУ в Търговище, са взети всички необходими дезинфекционни мерки, изследвани са и контактни на починалата, като няма установени положителни резултати.

Според специалистите момичето се е разболяло заради отслабен имунитет, който е бил сринат вследствие на продължителна хранителна диета, поясни д-р Стоянова. Детето е отслабнало рязко с близо 15 килограма.