Движението на автомобили по главен път Е-79 в района на тунел "Дупница" е временно спряно.

На мястото се провежда учение на екипи на пожарната, "Спешна помощ", БЧК, община Дупница и Областно пътно управление в Кюстендил.

В учението участват близо 100 служители на пожарната в Кюстендил, съобщи БНР.

Снимка 351616

Източник: БГНЕС

Тема на учението е "Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път Е-79 и наводнение в "Горна махала".

На мястото има разгърната противопожарна и специализирана техника, кранове, линейки. В учението участие взеха и планински спасители от Дупница, както и над 10 доброволци.

Снимка 351610

Източник: БГНЕС

По думите на ръководителя на занятието страши комисар Красимир Шотаров на мястото се разиграва произшествие, което възниква в резултат на свлачище в тунел.

"Много добре знаем, че произшествията в тунел са изключително сложни, тежки и с изключително тежки последствия за хората, които са в самото произшествие. Вторият сценарий, който е предвиден, е за действия при наводнение".

Шотаров благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретните задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН - Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията, както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация.

"Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с най-високо доверие сред гражданите", заяви и кметът на Дупница Методи Чимев.

Учението обаче предизвика смесени реакции сред преминаващите хора.

Снимка 351598

Източник: БГНЕС