През следващата учебна година училищата в Дупница с прием след 7. клас ще предлагат специалности, за които е предвидена дуална форма на обучение, предаде БНТ.

Професиите, които учениците ще се усвояват паралелно с практически умения, са машинен техник за химическата и хранително-вкусовата промишленост и оператор в производството на облекло.

Тази година в общината около 400 ученици ще завършат седми клас. Четири професионални гимназии обявяват прием в четири паралелки за дуална форма на обучение.

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

То е полезно и за учащите, и за бизнеса, убеден е министърът

За втора година учениците от специалност "Лаборант в химическата промишленост" ще бъдат на дуално обучение с възможност за работа във фармацевтичното предприятие в града с подписан договор и стипендия.

"Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост" е една от специалностите, при които в 11. клас два дни от седмицата учениците имат практика, а в 12. клас - три дни. Предвижда се те да получават 90% от минималната работна заплата.

Учениците, които са завършили специалност от профилираните гимназии в Дупница, ще бъдат приемани с предимство след 12. клас в университетите у нас.

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

Предлага и облекчаване на трудовата имиграция