Премиерът Бойко Борисов е издал заповед за спешно укрепване на скъсаната стена на Чая край Катуница, предаде БНР.

По думите на кмета на селото Красимир Юруков късния следобед трябва да започне укрепването на увредената подпорна стена.

Осигурена е частна фирма, която разполага с необходимата техника, и след разрешението на "Напоителни системи" багерите ще започнат да укрепват брега и компрометираната дига, обясни кметът.

Катуница бедства частично заради опасност от наводнение

Катуница бедства частично заради опасност от наводнение

Защитната стена на река Чая се разцепи и може да падне всеки момент

Областния управител Здравко Димитров отбеляза, че отстраняването на щетите се извършва от Министерството на земеделието като финансирането ще бъде от Междуведомествената комисия по бедствия и аварии.

Той обяснява, че стената е изградена през 1973-та година и от тогава не е пипана, а отделно имало съмнение за незаконно изземване на интертни материали.

Димитров посочва, че машините правят корекция на коритото на реката, за да може после да се работи по стената. По думите му частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблемът.

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

По думите на Кирил Войнов няма критични точки в страната

Очаква се около обяд министърът на околната среда и водите Нено Димов да  провери на място, заедно експерти от МОСВ, състоянието на компрометираната предпазна дига.

Припомняме, че в село Катуница беше обявено частично бедствено положение заради опасност от наводнение. 

Опасният участък е само на метри от улица и жилищни сгради.