Обезвредената мина край Варна е била способна да потопи малък кораб или катер, съобщава bTV.

Припомняме, плаващата мина беше открита вчера в морето край плаж "Кабакум" и впоследствие беше взривена от военноморските ни сили.

Тя тежи общо 170 кг - само мината е 60 кг, а зарядът е 20 кг тротил. Застопорява се с помощта на котва и въже и се активира чрез натиск - удар по някой от трите ѝ рога.

В понеделник българските ВМС получили сигнал от колегите си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието. Незабавно е изпратен вертолет от морската авиационна база за извършване на обследване в района, но мината така и не е открита.

Военноморските сили унищожиха мина в морето във Варна
Обновена

Военноморските сили унищожиха мина в морето във Варна

Тя бе засечена на 250 метра от брега на плаж "Кабакум"

Вчера сутринта обаче рибар открива обект, наподобяващ мина, и подава сигнал на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили и мина-ловец "Струма"извършва разузнаване в района.

Капитан II ранг Лъчезар Иванов, командир на Трети дивизион противоминни кораби, уточни, че е установено, че става въпрос за силно обрасла мина, тип "Ям".

Преди да бъде взривена, мината е била изтеглена навътре в морето, защото се е намирала на едва 200 м от плаж "Кабакум". Предполага се, че тя е стояла две години под вода и е от войната в Украйна.

От началото на военния конфликт на българска територия са обезвредени пет мини.

Мина е забелязана и в българската акватория на Черно море

Мина е забелязана и в българската акватория на Черно море

Военноморските сили извършват разузнаване и обследване