"Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. "Бели Искър". Кой е по-удобен за Прокурор от Областния управител, излъчен от ПП "АТАКА", коментира областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, във връзка с казуса за яз. "Бели Искър". 

Язовир "Бели Искър" е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18 януари 2017г.

Според Тодоров, "ето и защо днес от Прокуратурата на Република България твърдят следното: "Съставен е акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 година. Стартирано е административно производств".

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"
Обновена

Цацаров иска от Борисов да се задейства за язовир "Бели Искър"

Има констатирани проблеми, призна Фандъкова

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. "Бели Искър" на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община.

"Явно е, че концесионерът "Софийска вода" желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода - "Софийска вода", коментират от кабинета на областният управител.

"Министър-председателят на Република България г-н Борисов резолира писмото от главния прокурор г-н Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите на икономиката, на екологията, на регионалното развитие и до кмета на София, които да предприемат незабавни мерки и да изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин", обясняват от областната управа на София област.

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Предстои реконструкция на язовирната стена

Въпреки че яз. "Бели Искър" не е собственост на Софийска област, Илиан Тодоров е готов да избере проект за укрепване на стената на язовира. Готов е и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получи подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него.

"Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното "измъкване" на редица министри, кметове и държавни служители като цяло", допълва Тодоров.

ДАМТН издава на язовирите само предписания без срок

ДАМТН издава на язовирите само предписания без срок

Проверка на прокуратурата установява 81 язовира в предаварийно състояние