240 пожарникари и спасители работят по ликвидирането на 41 сигнала, резултат от динамичната метеорологична обстановка през днешния ден. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други. От началото на деня екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на над 270 сигнала

Гр. София

Постъпили са над 200 сигнала, от които в момента се отработват 40, докладват от Пожарната.

На територията на града действат и служителите на "Дирекция аварийна помощ и превенция" към Столична община, от където посочват, че към 18 часа са обработени 256 сигнала за паднали дървета, клони, огради, ламарини, билбордове. От системата 112 към момента са постъпили 510 сигнала.

За София бе обявен оранжев код за силен вятър. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология поривите на вятъра в отделни квартали на столицата са достигнали до 90 км/час. Най-силни са били поривите към 11 ч. в южните квартали на града.

Ураганният вятър наклони строителен кран в София

Ураганният вятър наклони строителен кран в София

Подадени са над 130 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини

Сметопочистващите фирми са ангажирани с отстраняване на паднали клони на тротоари, улици и площади.

Към момента градският транспорт изпълнява обичайните си маршрути.

Област София

В дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета - пет от тях са в КК "Боровец". Обстановката в областта към 18:00 ч. е спокойна.

Област Враца

Постъпили са 60 сигнала, 16 от които са отработени от пожарната служба. На терен работят и екипи от "Областно пътно управление" - Враца и дружество "Благоустройство и комунално стопанство" - Враца. Със заповед на кмета на община Враца е обявено частично бедствено положение за територията на гр. Враца от 00:00 часа на 18.01.2023 г.

Обявиха частично бедствено положение във Враца

Обявиха частично бедствено положение във Враца

Поривите на вятъра в града достигнаха 130 км/ч

Област Монтана

Получени са четири сигнала за паднали дървета от РДПБЗН -Монтана. Обстановката в областта е спокойна.