Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров поиска съдействие от столичния кмет Бойко Борисов за по-бързото монтиране на сепариращи инсталации на площадките за балиране на отпадъци.

Екоминистерството предприема мерки за ускорено въвеждане на разделното събиране на отпадъци в София, включително и за монтиране в кратки срокове на сепариращи инсталации на площадките за балиране, информира в писмото си до кмета министър Чакъров.

По този начин ще се отделят отпадъците, които подлежат на рециклиране и ще се намали обемът на тези, които ще се балират, са казва в писмото, цитирано от министерския пресцентър.

Предлагаме Столична община да окаже съдействие на организациите по оползотворяване "Екопак България" АД, "Екобулпак" АД, "Булекопак" АД, "Репак" АД и "Реко пак" АД за монтиране на необходимите съоръжения, включително на площадките за балиране, се посочва още в писмото.

Джевдет Чакъров информира, че по данни на министерството около 40 на сто от отпадъците на София подлежат на рециклиране и чрез отделянето им от останалите отпадъци ще намалее драстично броят на балите.

Вчера Джевдет Чакъров е препоръчал в писмо до петте организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки на площадките за балиране в София във възможно най-кратки срокове да бъдат доставени и пуснати в действие сепариращи инсталации, посочват от пресцентъра.

Министърът е настоял също в плановете на организациите за инвестиции за 2006 година приоритетно да залегне обхващането на жителите на Столична община в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки и в районите на Столична община да бъдат осигурени в максимално кратки срокове достатъчно на брой контейнери, съответната транспортна техника и необходимите сепариращи инсталации.

Целта е да се подпомогне преодоляването на продължаващото кризисно положение в Столична община.
Според Джевдет Чакъров това е една от бързо приложимите мерки, които ще облекчат положението с битовите отпадъци в София.