Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

Ветеринарните инспектори са открили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Направените изследвания са дали положителен резултат за болестта африканска чума по свинете.

Около огнището в Карлуково е обособена 3-километрова предпазна зона. Също така е определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището. В нея влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

БАБХ посочва, че са предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Мястото, където е открит трупа на прасето е почистено и дезинфекцирано неколкократно.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

Чума по свинете: БАБХ потвърди второ огнище в Монтанско

Чума по свинете: БАБХ потвърди второ огнище в Монтанско

В лично стопанство в село Игнатово в община Вълчедръм