Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели в ЗВ Бисер, захранваща с питейна вода с. Бисер по радиологични показатели. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково.

Ползването на питейна вода е ограничено и се очаква от 5 юли водоснабдителното дружество да организира осигуряването и доставянето на вода за питейни нужди на засегнатото население на селото, с цистерни (водоноски), отговарящи на изискванията към съдове и резервоарите за вода за пиене.

Съставено и връчено предписание 100/04.07.2024г. на "ВиК" ЕООД гр. Хасково във връзка с ограничение употребата на водата от ЗВ Бисер, водоснабдяваща населението живущо в с. Бисер за питейни нужди и приготвяне на храна, до отстраняване на несъответствията по радиологичния показател "Индикативна доза".

Изчислена е параметрична стойност на Индикативна доза - 0,170±0,009 mSv (при определена параметрична стойност - 0,1 mSv), с което питейната вода не съответства на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Здравната инспекция е уведомила кмета на Община Харманли и кмет на с. Бисер, като те са задължени незабавно да уведомят населението по подходящ начин, като информацията да достигне до всеки един жител. Уведомени са и областният управител, Министерството на здравеопазването и Басейнова Дирекция "Източнобеломорски район".

Събират подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в Монтанско

Събират подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в Монтанско

Теренът за евентуално хранилище се намира на километър и половина източно от село Сумер