В сградата на Министерството на транспорта утре ще бъдат подписани договорите между "Метрополитен" ЕАД и двете фирми, спечелили конкурса по проекта за разширение на метрото в София от пътен възел "Надежда" през Централна гара, пл. "Св. Неделя", НДК до бул. "Черни връх".

Подписването ще бъде в присъствието на кмета на София Бойко Борисов и министъра на транспорта Петър Мутафчиев, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Тази част от разширението на метрото е включена в оперативната програма "Транспорт" по предложение на общината. От тази програма са осигурени 185,190 млн. евро, като до пълната стойност на участъка съфинансирането е местно.

В процедурата за избор на изпълнители според технологията на строителство трасето е разделено на първа позиция от пътен възел "Надежда", Централна гара, пл. "Св. Неделя", бул. "Патриарх Евтимий" с дължина 3.8 километра и четири метростанции, втора позиция бул. "Патриарх Евтимий", НДК, бул. "Черни връх" с дължина 2.6 километра и три метростанции, в т.ч. завършване на изградените преди около 25 г. конструкции на участъка в района на НДК.