През 2006 г. разкриваемостта на престъпленията на територията на Областната дирекция "Полиция" Благоевград се е увеличила с шест пункта спрямо миналата година.

Това съобщи на пресконференция директорът на ОДП комисар Кирил Георгиев, цитиран от БТА.

Той оцени като трудна, напрегната и изпълнена с предизвикателства годината с промените в законодателството и въведеното полицейско разследване, което пое над 95% от престъпленията по Наказателния кодекс.

През 2006-а се наблюдава незначително увеличение на регистрираните престъпления. Постигнатата разкриваемост на криминалните деяния в района сега е 56.38%. Най-висока е в Разлог, Банско и Гоце Делчев.

Значително увеличение има на разкритите престъпления срещу личността, ръст е постигнат и на разкриваемостта на посегателствата срещу собствеността на гражданите. Като неудовлетворителни комисар Георгиев посочи резултатите от разкриваемостта на кражбите.

Ръководството на ОДП отчита положителна тенденция в борбата с престъпленията, свързани с наркотици - от регистрираните 148 през годината са разкрити 130. Нараснали са иззетите количества наркотични вещества - кокаин, хероин, канабис, амфетамини.

Като "черна" определи комисар Георгиев 2006 година от гледна точка на допуснатите 394 тежки пътнотранспортни произшествия с 48 убити и 499 ранени граждани.

Незначителен спад има при разкриваемостта на икономическите престъпления и това се дължи на настъпилите кадрови промени, както и на дългата ангажираност на състава с проверки и контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове, отбеляза още директорът на ОДП-Благоевград.

Успешно са приключили предварителните проверки за злоупотреби с финансови средства, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията.

Добри резултати отчитат и служителите от сектор "Борба с организираната престъпност", допълни Георгиев, като открои случая с неутрализирания канал за внос на крадени луксозни автомобили от Западна Европа.