Планира се увеличение на цената на таксиметровите услуги с 10% в Пловдив. Но също така се предвижда и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на общината, предаде БТА.

От Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи съобщават, че новите цени все още не са определени окончателно понеже от 17 май тече обществено обсъждане на новата наредба, която ще определя максималните и минималните им прагове. 

Проектът предвижда минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да е 1,80 лева на км. Минималната нощна тарифа трябва да е 1,29 лв./км, а максимумът - 1,90 лв./км. Досега пловдивските таксита са таксували клиентите си с 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта.

Ако измененията на цените влязат в сила, таксиметровите водачи ще имат правото сами да определят ценоразписа си в рамките на предвидения минимум и максимум.

Повишават минималните тарифи на такситата във Варна от 1 май

Повишават минималните тарифи на такситата във Варна от 1 май

Максималните остават непроменени

Първоначалната такса след повикване е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута.

Относно предвидените промени в цените е излязла информация, че те ще се вдигнат тройно. Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи опроверга това твърдение, като заяви, че увеличението ще бъде с 10%.

Председателят на асоциацията Володя Домашенко е коментирал, че от 2014 година досега всички искания за увеличение на цените са били отхвърлени, поради което в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове.

Искането за актуализация на тарифата на таксиметровите услуги беше входирано на 28 февруари 2024 г., а на 29 април беше проведена среща за съгласуване по това искане. За да влязат в сила новите цени, е необходимо предвидените изменения в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Паралелно с увеличението на цените обаче Общинският съвет предвижда и промяна в квотата за максималния брой издадени разрешителни за таксиметрови автомобили, която също е в процес на обществено обсъждане от 17 май до 17 юни 2024 г. До момента одобрената квота за разрешителни е 2000, но се предвижда те да се увеличат до 2200. Тоест това ще е максималният брой таксита, които ще имат правото да работят на територията на община Пловдив.

Проектът за увеличение на разрешителните е предложен от кмета Костадин Димитров. Мотивите за това са били, че населението на Пловдив е нараснало и настоящата квота от 2000 автомобила е недостатъчна, за да удовлетвори нуждите на гражданите, като целта е да се повиши качеството и ефективността на таксиметровите услуги, както и да се отговори на нуждите на населението на града.

Броят на разрешителните за таксиметрови услуги е определен на 2000 с решение № 394, взето с Протокол №20 от 05.11.2009 г. на Общински съвет - Пловдив и оттогава не е променян.

По данни на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи, към момента в община Пловдив работят 1715 таксиметрови автомобила. Асоциацията е против промяната в квотата, като казва, че това ще доведе до допълнителни проблеми и отбелязват, че в момента дори и половината от стоянките, които са предвидени в устройствения план не са обособени. Наличните места не са достатъчни, дори и за работещите в момента 1715 коли, посочват от асоциацията.

С 15% поскъпват такситата в София

С 15% поскъпват такситата в София

От 1 януари догодина