На днешното си заседание Министерският съвет даде съгласие акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк" АД, гр. София да бъде увеличено с парична вноска в размер на 3 812 800 лв. с цел покриване на оперативните разходи за 2022 г. на Суперкомпютър Discoverer (PetaSC - Bulgaria), информират от правителствената пресслужба.

Увеличението на капитала ще се състои с решение на Общото събрание на акционерите на "София Тех Парк" АД. Източник на средствата за увеличението са предоставените по бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2022 г. за придобиване на дялови акции за увеличение на капитала и капиталовите резерви.

От МС уточняват, че с Разпореждане № 3 на Министерския съвет от 25.02.2022 г., министърът на иновациите и растежа е определен за орган, който да упражнява правата на държавата в капитала на "София Тех Парк" АД.

Българският суперкомпютър Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс. Изграден е по проект от 2019 г. на EuroHPC 3U - съвместно предприятие, структурирано от Европейския съюз, за изпълнение на инициативата за европейски високопроизводителни изчислителни технологии съгласно Регламент ЕС 2018/1488 на Съвета от 28 септември 2018 г. Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие - Консорциум "Суперкомпютър - Петаскейл България" (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ партньор "София Тех Парк" АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на Суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и от частния сектор и е насочен изключително към граждански приложения, при спазване на приложимите правила относно държавните помощи.

Ангажиментът на българската държава, чрез органа, упражняващ правата на държавата в капитала на водещия партньор "София Тех Парк" АД, за финансиране на годишните оперативни разходи, свързани с експлоатацията на Суперкомпютъра, за 5-годишния период на амортизация съобразно правилата на Регламент ЕС 2018/1488, е поет с Решение № 199 на Министерския съвет от 12 април 2019 г.

Държавата увеличава участието си в "София Тех Парк"

Държавата увеличава участието си в "София Тех Парк"

Чрез парична вноска за над 3, 8 млн. лева