Тази година в Бургас ритуалът по спасяването на Светия кръст на 6 януари ще се проведе от брега до Моста, съобщиха от общината. По традиция досега се скачаше от самия мост.

Промяната е защото тази година се очакват лоши метеорологични условия на Йордановден - бурен северен вятър и ниски минусови температури. Вълнението на морето ще е 4-5 бала.

Литийното шествие преди ритуала пък ще започне в 10.45 часа от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по улиците "Александровска" и "Алеко Богориди", през Приморски парк, до плажа при Моста.

Спасяването на Светия кръст от ледените води на Богоявление, наричан още Йордановден, символизира кръщението на Иисус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител.

Празникът има различни имена в различните области на страната, между които са Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или измива в морето или в река.

Желаещите да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на място от 9.30 до 10.45 часа на 6 януари. Записването ще се извършва срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Началото на честването на Йордановден ще започне още в 8.30 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужи празнична Света литургия.