Ремонтът на АМ "Тракия" на входа на Бургас започва на първи май. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Отсечката е с дължина близо 8 км. Сега тя е "в тежко състояние", според МРРБ.

Регионалният министър Николай Нанков на 1 май ще е на инспекция на обекти в Бургас. Очаквам до средата на месец юни, според поетия през миналата година ангажимент, да завърши рехабилитацията на пътя Поморие - Ахелой, каза регионалният министър. Ще се работи също по 7 км от АМ "Черно море", пътищата Добрич - Албена, както и по пътя за Златни пясъци, заяви министърът.

Очакваните ремонти за тази година са за десните тръби, в посока София, на тунелите "Ечемишка" и "Витиня", както и мостовите съоръжения в най-критично състояние на АМ "Хемус".

От ведомството уверяват, че ще продължат започнатите през 2017-а ремонтни дейности по около 40 пътни участъка, сред които са Източната дъга на Софийския околовръстен път, изхода към Благоевград между Владая и пътен възел "Даскалово". За ремонт са определени и отсечки в Северна и Северозападна България.

Продължава рехабилитацията на пътни участъци със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. С 300 млн. лв. от нея ще бъдат ремонтирани 27 пътни отсечкиПродължава изграждането и на автомагистрални отсечки. В рамките на тази година ще приключи строителството на още 30 км от АМ "Струма", увериха от МРРБ.

Започна изграждането на 9,3 км от АМ "Хемус" между Ябланица и пътен възел "Боаза". До месец и половина ще започне строежа на още 16,5 км между пътен възел "Буховци" и пътен възел "Белокопитово", отчете регионалният министър.

Предстои да започне тръжна процедура за други 52 км от магистралата. Ако бъдат сключени договори по стартиралите тръжни процедури за тунел "Железница" и пътя до Калотина, през тази година ще започне работата и по тях.

Министър Нанков увери, че се работи усилено и по въвеждането на тол системата. Без нея няма да се реализира амбициозната програма, допълни министър Нанков.