Точно три години след инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом, където след взрив загинаха 15 човека, в заводът все още има необезопасени пехотни мини, съобщи БНР.

Заводът вече имал нов собственик, но вътре все още се съхранявали останалите от предишния собственик необезвредени боеприпаси.

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

По неофициална информация, най-малко 15 работници са загинали. Тъй като районът е отцепен от МВР за 24 часа, е невъзможно да се получи официална информация колко точно служителите са се намирали в завода и какво се е случило с тях

Пред БНР бивш служител в завода за боеприпаси категорично е посочил, че в завода все още има опасни пехотни мини, които ежедневно излагали на опасност живота на работниците.

Според кмета на Горни Лом Илиян Михайлов боеприпасите трябва да бъдат незабавно премахнати. Той призова всички компетентни институции за съдействие за премахването и извозването на опасните боеприпаси.

В завод "Миджур" имало още над 190 хил. противопехотни мини

В завод "Миджур" имало още над 190 хил. противопехотни мини

Това правело над 74 тона тротил

Стана ясно и че новият собственик на завода има намерения да започне производство на отбранителна промишленост, поради което заводът се ремонтира. По думите на управителя на завода Иво Иванов в завода ще бъдат създадени близо 200 работни места в следващите 2 години.

Очаква се и през месец ноември тази година Окръжният съд във Видин да продължи да разпитва свидетелите на взрива от 1 октомври 2014 година.